Kérdések és válaszok a koronavírus kapcsán

Közzétéve: 2020.05.19.

COVID-19 Koronavírus: Hasznos információk várandós és szoptatós anyák részére

A koronavírus fertőzés (COVID-19) folyamatosan terjed, és vele együtt gyarapodnak a pontatlan vagy nem megalapozott kétségek, aggodalmak és információk. Annak érdekében, hogy a legfrissebb, legmegbizhatóbb információkkal szolgálhassunk a szoptatásról, anyatejről, valamint a várandós nők, a szoptató édesanyák és csecsemőik biztonságáról, egészségéről, a Medela létrehozta ezt a COVID-19 online információs központot, amely a témával kapcsolatban felmerülő kérdések és válaszok gyűjteményével segít megbirkózni az új valósággal, amelyben most élünk. A kérdéseket és válaszokat rendszeresen frissítjük, amint új információk állnak rendelkezésre. Ossza meg ezeket a tudnivalókat családjával, barátaival és kollégáival. Segítsen a többi szülőnek abban, hogy megbízható és hiteles forrásokból kapjanak válaszokat.  

  • Szoptathatok-e, ha diagnosztizálták nálam a COVID-19 vírust?

Az UNICEF, a Szoptatástudányi Akadémia (Academy of Breastfeeding Medicine), a WHO és a CDC(Centers for Disease Control and Prevention) szerint, figyelembe véve a szoptatás előnyeit illetve az anyatej jelentéktelen szerepét más légzőszervi megbetegedést okozó vírusok terjesztésében, az anyák nyugodtan folytathatják a szoptatást a szükséges óvintézkedések betartása mellett. A COVID-19 és más koronavírussal fertőzött szoptató nőkkel végzett korlátozott vizsgálatok nem mutatták ki a vírust az anyatejben. Nem lehet tudni, hogy a szoptató édesanyák továbbadhatják-e a COVID-19 vírust az anyatejen keresztül. Jelenleg az elsődleges kérdés nem az, hogy a vírus átterjedhet-e az anyatejbe, hanem az, hogy a fertőzött anya tovább tudja-e adni a vírust cseppfertőzés útján a szoptatás ideje alatt. A vírus csecsemőre történő terjedésének elkerülésére irányuló óvintézkedések közé tartozik a kézmosás a baba kézbevétele előtt, valamint az arcmaszk viselése, a babával való szoros kontaktus során, például közvetlenül a szoptatás ideje alatt. Ha mellszívót használ az édesanya, mossa meg a kezét, mielőtt hozzáérne a mellszívóhoz vagy a palackhoz, és minden használat után kövesse mellszívó megfelelő tisztítására vonatkozó előírásokat. Ajánlott a csecsemőt olyan személynek szoptatnia, aki nem beteg.  

  • Hogyan tároljam az anyatejet, ha diagnosztizálták nálam a COVID-19 vírust?

A Szoptatástudományi Akadémia (Academy of Breastfeeding Medicine) nyilatkozata szerint, bár továbbra sem ismert, hogy a COVID-19 koronavírussal fertőzött anyák továbbadhatják-e a vírust az anyatejen keresztül,  a COVID-19 illetve más koronavírusfertőzéssel diagnosztizált szoptató nőkön végzett korlátozott számú vizsgálatok nem mutatták ki a vírust az anyatejben. Ebből kiindulva követheti a szokásos anyatej-tárolási előírásokat (ABM és HMBANA). Ha tiszta és biztonságos módon fejte le az anyatejet, akkor szobahőmérsékleten, hűtőszekrényben vagy fagyasztóban tárolhatja, attól függően, hogy milyen gyorsan szeretné felhasználni.  

Tárolási hely Szobahőmérséklet 16 °C - 25 °C (60 °F - 77 °F) Fagyasztó 4 °C (39 °F) vagy ennél hidegebb Fagyasztó -18 °C (0 °F ) vagy ennél hidegebb Korábban lefagyasztott anyatej hűtőben felolvasztva
Biztonságos tárolási idő Legfeljebb 4 óra Legfeljebb 6 óra különösen tiszta körülmények között kifejt tej esetén, * Legfeljebb 3 nap Legfeljebb 5 nap különösen tiszta körülmények között kifejt tej esetén, * Legfeljebb 6 hónap Legfeljebb 9 hónap különösen tiszta körülmények között kifejt tej esetén, * Legfeljebb 2 óra szobahőmérsékleten Legfeljebb 24 óra a hűtőszekrényben Tilos visszafagyasztani!

  * A különösen tiszta körülmények azt jelentik, hogy szigorúan be kell tartani a mellszívó tisztításáról és fertőtlenítéséről szóló leírásunkat. Ezek az anyatej tárolására és kiolvasztására vonatkozó útmutatások javaslatok – további információkért forduljon a laktációs tanácsadójához. Ha a csecsemő újszülött intenzív osztályon (NICU) vagy speciális ápolási osztályon van, akkor a kórházban szigorúbb előírások lehetnek a tisztításra és a tárolásra. Ha a kifejt tejet hűti vagy fagyasztja, mindig tüntesse fel az üvegeken vagy anyatejgyűjtő tasakokon a leszívott mennyiséget és fejés dátumát.  

  • Várandós vagyok. Kihatással lesz a babára, ha a terhesség ideje alatt megfertőződök a koronavírussal?

A CDC szerint jelenleg nincs elegendő bizonyíték annak meghatározásához, hogy a vírus terhesség alatt átterjed-e az anyáról a magzatra, vagy hogy a vírusnak bármilyen hatása lehet a csecsemőre. Ezt jelenleg is vizsgálják. Alacsony számban jelentkeztek terhességgel vagy szüléssel kapcsolatos problémák (például koraszülés) olyan anyáknál született csecsemőknél, akiknél terhességük ideje alatt COVID-19 vírus pozitivitást diagnosztizáltak. Nem egyértelmű azonban, hogy ezek valóban az anya fertőzése miatt következtek be.  

  • Várandós vagyok. A terhes nők könnyebben elkaphatják a koronavírust?

A Szülészek és Nőgyógyászok Testülete  (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) szerint a várandós nők körében nem nagyobb a hajlam a COVID-19 fertőzésre, mint az általános népességben. A terhes nők teste olyan változáson megy át, amelyek növelik bizonyos fertőzések kockázatát. Köztudott, hogy a COVID-19el megegyező családból származó vírusok és más vírusos légúti fertőzések, például az influenza a nőknél nagyobb kockázatot jelentenek súlyos betegség kialakulása esetén. Ezért mondja a CDC, hogy a terhes nők számára mindig fontos, hogy megvédjék magukat a betegségektől.  

  • Várandós vagyok. Hogyan tudom megvédeni magamat a COVID-19-től a terhesség alatt?

A terhes nőknek a fertőzés elkerülése érdekében a lakossághoz hasonlóan kell cselekedniük. Kérjük, olvassa el a választ a „Hogyan védhetem magamat és másokat?”kérdésnél.  

  • Hogyan védhetem meg magamat és másokat?

A hivatalos szervezetek, például a WHO és az UNICEF ajánlásai:

  • Gyakran és alaposan mosson kezet vízzel, szappannal vagy fertőtlenítőszerrel, és kerülje a szoros érintkezést!
  • Kerülje a szemek, az orr és a száj mosatlan kézzel történő érintését!
  • Köhögés és tüsszentés esetén használjon zsebkendőt, melyet lezárt szemétkosárba dobjon ki, és mindezek után mosson kezet! Ezzel minimalizálhatja a fertőzés és a betegség terjedésének kockázatát.
  • Üdvözléskor kerülje a kézfogást, az ölelést vagy a pusziszkodást!
  • Kerülje el a szoros kapcsolatot a betegnek tűnő emberekkel!
  • Gyakorolja a szociális távolságtartást (tartson elegendő távolságot másoktól)!
  • Maradjon otthon, ha rosszul érzi magát. Láz, köhögés és légzési nehézség esetén forduljon orvoshoz. Kövesse a helyi egészségügyi hatóság útmutatásait.

 

  • Hogyan védhetem meg kisbabámat a COVID-19-el szemben?

Az anyatej a legtöbb csecsemő számára a legjobb táplálékforrás, és védelmet nyújt számos betegség ellen. De, amint a CDC megjegyzi, nagyon keveset tudni erről a vírusról. Ha terhes vagy szoptat, javasoljuk, hogy olvassa el a CDC  útmutatásait, és vegye fel a kapcsolatot egészségügyi szolgáltatójával, ha bármilyen kétsége van. Mosson kezet gyakran szappannal, vízzel vagy alkohol alapú kéztisztítóval! Kerülje el betegnek tűnő (köhögő / tüsszögő) embereket. Tisztítsa meg és fertőtlenítse a gyakran érintett felületeket az otthonában (pl. asztalok, háttámlák, ajtókilincsek, villanykapcsolók, távirányítók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, mosdókagyló). Mossa a mosható plüss játékokat a gyártó utasításainak megfelelően. Ha lehetséges, mossa le a tárgyakat a lehető legmelegebb vízzel, és hagyja teljesen megszáradni. A beteg szennyese együtt mosható az egészségesekével. A COVID 19-re vonatkozó CDC-iránymutatások teljes áttekintése megtalálható a következő weboldalon: www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnancy-guidance-breastfeeding.html. Ezen felül az UNICEF ajánlásait a következő címen találhatja meg: www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-knowHa további kérdései vagy aggályai vannak, konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával.  

  • Hogyan terjed a koronavírus (COVID-19)?

Még mindig ismeretlen a betegség terjedésének módja. Az UNICEF és a WHO azt nyilatkozta, hogy az emberek közötti terjedés elsősorban a fertőzött személy köhögésekor vagy tüsszentésekor terjedő cseppek belégzésével történik, az influenzához és más légzőszervi betegségekhez hasonlóan. Ezek a cseppek tárgyakra vagy felületekre kerülnek, és a vírussal szennyezett felületeket érintő emberek megfertőződhetnek, ha a szennyezett kézzel megérintik a szemüket, az orrukat vagy a szájukat. A COVID-19 vírus néhány órán keresztül képes életbe maradni a felületeken, de a közönséges fertőtlenítőszerek elpusztíthatják.  

  • Mik a koronavírus-fertőzés tünetei?

A fő tünetek között szerepel a

  • láz (> 37,8 Celsius fok),
  • köhögés, akut (azaz újonnan kialakult) köhögés és / vagy
  • légszomj vagy légzési nehézségek és / vagy kimerültség

 

  • Az újszülött intenzív osztályos inkubátorban lévő csecsemők kaphatnak donortejet? Ez biztonságos most a koronavírus járvány miatt?

A COVID-19 és más koronavírusfertőzésekkel szoptató nőkkel végzett korlátozott vizsgálatok nem mutatták ki a vírust az anyatejben. Nem ismert, hogy a COVID-19 koronavírussal fertőzött anyák átadhatják-e a vírust az anyatejjel. Az emberi donortejet a legtöbb országban pasztörizálják, és ismert, hogy a más, koronavírustól eltérő vírusok elpusztulnak a pasztörizálás során. Jelenleg azonban nincs bizonyíték arra, hogy az új koronavírus (ha jelen van) hasonló módon megsemmisülne.  

  • Használhatok mellszívót, ha kórházba kerülök COVID-19 koronavírus fertőzés miatt?

A Szoptatásitudományi Akadémia szerint az anyákat, akik szoptatni szeretnének vagy már szoptatnak, támogatni / segíteni kell az anyatej lefejésében, hogy megindítsák és fenntarthassák a tej termelődését. Ha lehetséges a kórház külön mellszívót biztosítson ehhez. Az anyatej lefejése előtt, mielőtt bármilyen mellszívóhoz vagy palackhoz hozzáérne, mosson kezet és tegye meg a szükséges óvintézkedéseket, például viseljen maszkot legalább 5-7 napig, amíg a köhögés és a légúti váladékképződés drasztikusan nem javul. Minden fejés után az anyatejjel érintkező eszközöket alaposan meg kell tisztítani, beleértve a mellszívó teljes külső részét követve a mellszívó készülék megfelelő tisztítására vonatkozó ajánlásokat, valamint a tejgyűjtő palackokat 70%-os alkohollal vagy más, koronavírus ellen hatékony fertőtlenítőszerrel fertőtleníteni kell.  

  • Elkaphatom-e a COVID-19-et egy vírussal szennyezett bérelt mellszívó használata által?

Képzett alkalmazottaink a bérelt mellszívók tisztítását és karbantartását szigorú előírások alapján végzik. A mellszívókat szappanos vízzel megtisztítják, majd fertőtlenítik, mielőtt egy másik anya kibérelné őket. Számos fertőtlenítőszer, köztük az általánosan használt kórházi fertőtlenítőszerek, hatásosak a koronavírus ellen. A készülékek fertőtlenítésére használható minden olyan felületfertőtlenítő szer, amely hatékony a burkos vírusok ellen, mint például az új koronavírus. A WHO jelenlegi ajánlásai között szerepel a következők használata: · 70% alkohol tartalmú fertőtlenítők használata a többször használatos eszközök fertőtlenítésére a használatok között. · 0,5% nátrium-hipoklorit (egyenértékű 5000 ppm) az otthonokban vagy az egészségügyi intézményekben gyakran megérintett felületek fertőtlenítéséhez. Az alkohol alapú fertőtlenítőszerek alkalmasak a Symphony mellszívó készülékek felületének fertőtlenítésére, és hatékonynak bizonyultak a koronavírus ellen is. Ha mellszívót használ az anyatej lefejésére, függetlenül attól, hogy bérelt vagy saját készüléket használ - mossa meg a kezét, mielőtt a mellszívóhoz vagy a palackhoz hozzáérne. Mielőtt visszaviszi a Symphony bérelt mellszívót a kölcsönzési helyre, kérjük, fertőtlenítse le a készüléket és a hordozó dobozt. A mellszívó készülék és tartozékainak tisztán tartásáról, fertőtlenítéséről hasznos információkat talál a következő nemzetközi weboldalon is: https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/healthychildcare/infantfeeding/breastpump.html 

  • Használhatok-e hidegvizes sterilizálást, például Milton-t a mellszívó berendezés fertőtlenítéséhez?

A Milton folyadék nátrium-hipoklorit és 16,5% nátrium-klorid vizes oldatából készül. Alkalmas a szoptató felszerelések és az etető eszközök fertőtlenítésére. A gyártó szerint hatásos a koronavírus ellen. A csecsemő táplálásához használt, illetve az anyatejjel érintkező tartozékokat legalább 15 percen keresztül fertőtlenítőbe kell áztatni.

  • Elpusztítja-e a mosogatógépes tisztítás a koronavírust? Noha még mindig nem sokat tudunk erről az új koronavírusról, a SARS-CoV-2-ről, a legtöbb vírus forráshőmérsékleten valószínűleg elpusztul. A csírátlanításhoz fertőtlenítse a mellszívó alkatrészeit legalább egyszer naponta. Az elemek fertőtleníthetők gőzzel, forrásban lévő vízzel vagy a mosogatógép fertőtlenítő programjával.

Az eszközök és tartozékok tisztásával, fertőtlenítésével kapcsolatban kövesse a CDC ajánlásait: https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/healthychildcare/infantfeeding/breastpump.html  

  • Mennyi ideig életképes a koronavírus a mellszívók / szívó készletek / és egyéb kiegészítők felületén?

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek, a CDC, az UCLA és a Princeton Egyetem tudósai által készített új tanulmány szerint a súlyos akut légzőszervi megbetegedést okozó koronavírus  (SARS-CoV-2) az alábbiak szerint volt kimutatható: levegőben:                             legfeljebb 3 óra réz felületeken:                      legfeljebb 4 óra kartonpapíron                        legfeljebb 24 óra műanyag felületen:                legfeljebb 2-3 nap rozsdamentes acél felületen:  legfeljebb 2-3 nap  

  • Képes lesz-e a Medela továbbra is termékeket gyártani és szállítani? Befolyásolja-e a jelenlegi járvány helyzet a Medela termékek elérhetőségét?

Gondosan irányítjuk az egész értékesítési hálózatot, és felállítottunk egy külön COVID-19 csoportot, amely folyamatosan értékeli a helyzetet, együttműködve szállítóinkkal és partnereinkkel, hogy termékeink időben történő kiszállítását és a folyamatos, biztonságos gyártást biztosítani tudjuk. Bár az egyes termékek késését nem lehet kizárni, jelenleg nem gondoljuk azt, hogy ne lennénk képesek ellátni ügyfeleinket. A helyzet természetesen továbbra is nagyon változékony, és ezt az információt szükség szerint frissítjük. Nyilatkozat Ezen az oldalon elérhető összes információ csak általános tájékoztató jellegű és nem minősül jogi tanácsnak. Előfordulhat, hogy a weboldalon szereplő információk nem a legfrissebbek. A Medela fenntartja a jogot arra, hogy ezt a weboldalt bármikor kiegészítse, vagy bármilyen információt vagy anyagot megváltoztasson vagy töröljön a weboldalon. Ez a weboldal más harmadik felek webhelyeire mutató linkeket tartalmaz. Ezek a linkek csak az olvasó, a felhasználó vagy a böngésző kényelmét szolgálják; A Medela nem ajánlja és nem támogatja a harmadik fél webhelyeinek tartalmát. A weboldalon található információk, tartalmak nem hibátlanok.  Bár megpróbáltuk biztosítani a weboldalon található információk és anyagok pontosságát és teljességét, nem garantáljuk azok vagy a hozzájuk kapcsolódó információk és anyagok pontosságát, teljességét, megfelelőségét vagy érvényességét. A weboldal tartalma alapján a megtett vagy meg nem tett lépésekkel szemben minden felelősséget kifejezetten elutasítunk. A weboldalon található vagy azzal összekapcsolt tartalom felhasználása teljes mértékben csak saját felelősségre történhet. A Medela semmiféle felelősséget nem vállal semmilyen veszteségért vagy kárért, amely a weboldal használatából vagy a weboldal tartalmára való hivatkozásból származik.